De Stijl 100 jaar

dutch design


De Stijl
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren vinden er dit jaar door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats met als thema "Mondriaan to Dutch Design". De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het tijdschrift De Stijl dat in 1917 in Leiden is gestart. De belangrijkste leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Jan Wils, Robert van 't Hoff, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo. Vier van De Stijl kunstenaars (Mondriaan, Rietveld, van Doesburg en van der Leck) zijn in Utrecht of Amersfoort geboren. Daarom brengen Utrecht & Amersfoort het erfgoed van de kunstenaars in beeld.

De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijk liep met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. Ze maken gebruik van abstracte vormen en beperken zich tot rechte lijnen en rechte hoeken. Hun palet bestaat uit de primaire kleuren rood, geel en blauw, en de niet-kleuren wit, grijs en zwart.


gerrit rietveldRood-blauwe stoel
De Rood-blauwe stoel, ook wel bekend als de "leunstoel" en "rietveld stoel" werd in 1918 ontworpen door Gerrit Rietveld. Opvallend aan deze stoel is dat het zitgedeelte en de rugleuning uit losse delen bestaan, hiermee wijkt Rietveld af van de stoelen die destijds ontworpen zijn. Door deze nieuwe vorm van ontwerpen maakte Rietveld de stoel grafisch en ruimtelijk, waardoor de stoel meer werd dan alleen maar functioneel. De eerste vijf jaar bleef de stoel onbeschilderd, pas in 1923 kreeg de stoel het uiterlijk waarmee de Rietveld stoel zo bekend is geworden. Voor de kleuren van de stoel liet Rietveld zich inspireren door de werken van kunstenaar Bart van der Leck. Van der Leck ontwikkelde destijds een kleurenpalet met primaire kleuren. Deze schilderde hij in geometrische vormen op witte, zwarte of grijze achtergronden.


Dutch Design
De term Dutch Design is eind jaren tachtig bekend geworden. In de loop van de jaren negentig werd Dutch Design wereldwijd erkend door ontwerpers zoals Hella Jongerius, Maarten Baas en Marcel Wanders. De term refereert naar minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor. De opkomst van Dutch Design werd mogelijk gemaakt door de toegankelijkheid tot hoog aangeschreven designopleidingen in Nederland. De Design Academie in Eindhoven en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam hebben beide een reeks bekende ontwerpers geproduceerd. Ook ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem staat bekend om haar kunst, architectuur en vormgeving opleidingen. Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week plaats. Een internationaal event verspreid over 100 locaties door de hele stad waar onder andere tentoonstellingen, lezingen, en festiviteiten worden gehouden.

Pastoe
Meubelmerk Pastoe laat zich inspireren door De Stijl en bedacht een serie van vijf kasten: Theo, Piet, Bart, Gerrit en Vilmos.Bezoek onze winkel


OPENINGSTIJDEN: MAANDAG GESLOTEN | DINSDAG T/M VRIJDAG 10.00 - 17.30 | ZATERDAG 09.30 - 17.00 | ZONDAG 12.00 - 17.00