Ontwerper Hella Jongerius

hella Jongerius


Hella Jongerius woont en werkt in Berlijn. In 1993 richtte zij de designstudio Jongeriuslab op en startte haar samenwerking met Vitra in 2004. Sindsdien heeft ze niet alleen een essentiële bijdrage aan de steeds groeiende Vitra Home Collection geleverd, maar ook haar expertise op het gebied van kleuren en materialen aangewend voor de Vitra Colour & Material Library. Sinds 2012 is Hella Jongerius ook art director bij Danskina (vloerkleden).


Polder Sofa
Je herkent de vernieuwde Polder Sofa van Hella Jongerius meteen aan de asymmetrische vorm, de verschillende combinaties van stoffen en kleuren en de zorgvuldig geselecteerde details. De gestoffeerde kussens en body van de sofa zijn bekleed met stoffen in harmonieuze kleuren en weefpatronen: schakeringen van groen, rood, goudgeel en nachtblauw. Het frame van de sofa bestaat uit hout, de zitkussens zijn gevuld met polyurethaanschuim met interactieve kern van pocketveren, kamerkussens en polyesterfleece. De rugkussens zijn voorzien van polyurethaanschuim en polyesterfleece. Onze winkel staat de nachtblauwe en goudgele uitvoering.

vitra polder sofa


East River Chair
De East River Chair van Hella Jongerius is een opvallende, kleine fauteuil die uit verschillende materialen bestaat, zoals hout, metaal, leder en stof . Door de kleurcombinatie kan de stoel er heel verschillend uitzien, van discreet en subtiel tot vrolijk en helder. De East River Chair is leverbaar in 4 verschillende kleurcombinaties. In 2013 hebben Hella Jongerius en Vitra samengewerkt aan het ontwerp van een stoel voor de North Delegates Lounge in het hoofdkwartier van de VN in New York. Dit model dient als basis voor de ontwikkeling van de East River Chair.


Sikkens Prize voor Hella Jongerius
Al jarenlang doet Hella Jongerius onderzoek naar kleurpigmenten en de relatie tussen kleur, materiaal en licht. Tijdens dit onderzoek heeft Hella Jongerieus haar eigen kleurgebruik ontwikkelt waarvoor ze dit jaar de Sikkens Prize heeft gewonnen. Het project Coloured Vases uit 2007 is daarvan een sensationeel voorbeeld. Door middel van publicaties stimuleert Jongerius de kritische beschouwing van de designpraktijk. Het manifest dat zij samen met Louise Schouwenberg schreef, Beyond the New. A Search for Ideals in Design (2015), is een bron van inspiratie voor ontwerpers, opdrachtgevers en studenten uit de hele wereld. Als productontwerper speelt Hella Jongerius een vooraanstaande rol in het internationale ontwerpveld. In haar werk met textiel, keramiek en meubels combineert zij de nieuwste technologieën met traditionele handwerktechnieken. Haar doel is om producten een eigen karakter te geven door de verrijking van industriële productieprocessen met ambachtelijke elementen. In haar werk met meubels en textiel benadrukt Jongerius consequent het belang van kleur en oppervlakken in hedendaags design.

Sikkens Prize: Is een van de oudste onafhankelijke kunstprijzen in Nederland. De eerste Sikkens Prize werd in 1960 toegekend aan Gerrit Rietveld.


Bezoek onze winkel


OPENINGSTIJDEN: MAANDAG GESLOTEN | DINSDAG T/M VRIJDAG 10.00 - 17.30 | ZATERDAG 09.30 - 17.00 | ZONDAG 12.00 - 17.00