Ineke Balkema

Ineke Balkema


Ineke schildert al ruim 40 jaar. In haar jeugd wilde ze naar de Kunstacademie, maar dat werd van huis uit niet toegestaan. Onder begeleiding van gevestigde kunstenaars, o.a. bij de KWA (Kreatieve Werkgroep Arnhem), heeft ze zich meerdere technieken eigen gemaakt.

Na langere periodes van werken met aquarel, olieverf en grafiek is in de loop der jaren een voorkeur ontstaan voor de intense kleuren van acrylverf op doek en papier. Acryl leent zich uitstekend om bijna pastelachtige effecten te combineren met heel krachtige kleurvlakken.

Ineke zoekt bij het maken van een schilderij meestal niet naar een vast thema; onder invloed van gevoel, stemming en omgeving ontstaat het. Zelf zegt ze hierover:

“De start van een schilderij brengt voor mij veel spanning met zich mee, maar het intuïtief laten groeien van de compositie, kleur, kontrast en textuur tot een harmonisch geheel leidt uiteindelijk tot een soort ontlading of bevrijding”

De meestal grote schilderijen zijn hoofdzakelijk landschappelijk abstract, waarbij zo nu en dan min of meer herkenbare figuratie ontstaat. In de detaillering komen huisachtige structuren en ladders voor, die lijken te streven naar het hogere.

U bent van harte welkom om de expositie in onze winkel te bekijken.Ad Verstijnen   Mayke Giesbers