Petrus Michael Hoefsloot begon als kleine zelfstandige in de textiel die zijn waar aan de man bracht in de omgeving van Arnhem. Boeren en buitenlui kwamen in die tijd nog niet zo vaak in de stad en lieten zich graag bedienen door de jonge ondernemer. In 1889 had Petrus genoeg geld verdiend om een winkel te kunnen openen in de Kerkstraat.
Rond 1890 verhuisde de winkel naar de Bakkerstraat. In 1915 kocht Petrus het pand van zijn buurman. Daarmee kreeg hij een grotere winkel in handen. Hier ging de verkoop van wiegen en slaapkamers van start: de basis voor het meubelassortiment.
In 1931 vierde de zaak het 50-jarig bestaan. Twintig medewerkers en de familie worden op de foto gezet. Tussen de bloemen zit de latere opvolger Piet Hoefsloot.
In 1940 bezetten de Duitsers Nederland. De Burgerwacht in Arnhem, waarvan Piet Hoefsloot sr. commandant was, werd verboden. Piet Hoefsloot sr. werd gearresteerd en in 1942 door de Duitsers gefusilleerd. Piet Hoefsloot jr. stelt samen met een bedrijfsleider de continuïteit van de onderneming veilig.
Op 17 september 1944 probeerden geallieerde troepen na een luchtlanding om de brug in Arnhem te veroveren. Dat mislukte, ondanks harde gevechten rond de brug. In de binnenstad leidde de strijd tot veel schade. Ook de meubelwinkel aan de Bakkerstraat werd niet gespaard. Een brand verwoestte het pand op 20 september 1944. Tussen het puin heeft Piet jr. een bordje geplaatst met de verwijzing naar het tijdelijke privéadres.
Architect J.C. Sprey ontwierp na de oorlog de nieuwe winkel aan het Gele Rijders Plein in Arnhem. In deze periode liet Piet zich inspireren door het Nederlandse merk Pastoe, dat in 1948 voor het eerst een lijn moderne meubels presenteerde. De eenvoud van deze meubels, het minimalistische, sprak Hoefsloot enorm aan.
Op 1 april 1958 kwam er een nieuwe uitbreiding. Hoefsloot opende een vestiging aan de Burchtstraat in Nijmegen. Een galerij van winkels, waarvan Hoefsloot er vier huurde.
Op 18 augustus 1972 opende Piet Hoefsloot Mobiel de deuren. Een nieuw concept: 'meeneemmeubelen'. Om het onderscheid duidelijker te maken met Piet Hoefsloot werd de naam later veranderd in ‘Mobiel’. Ook de beddenverkoop ging hier van start. Het Mobiel avontuur duurde tot 1984.
In 2010 zijn beide winkels van Arnhem en Nijmegen verhuisd naar één locatie op het bedrijventerrein de Aam in Elst.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Een winkel vol woonideeën. Bij Hoefsloot Wonen kunt u op een ontspannen manier inspiratie opdoen. "Wij beschouwen het ontwerpen van een interieur als het creëren van een thuis… een bijzonder thuis!"
Wij maken onze eigen keuze in collecties die nationale en internationale fabrikanten op de markt brengen, waarbij de nadruk ligt op originele en tijdloze ontwerpen.