Petrus Michael Hoefsloot begon als kleine zelfstandige in de textiel die zijn waar aan de man bracht in de omgeving van Arnhem. Boeren en buitenlui kwamen in die tijd nog niet zo vaak in de stad en lieten zich graag bedienen door de jonge ondernemer. In 1889 had Petrus genoeg geld verdiend om een winkel te kunnen openen in de Kerkstraat.
Rond 1890 verhuisde de winkel naar de Bakkerstraat. In 1915 kocht Petrus het pand van zijn buurman. Daarmee kreeg hij een grotere winkel in handen. Hier ging de verkoop van wiegen en slaapkamers van start: de basis voor het meubelassortiment.
In 1931 vierde de 2e generatie het 50-jarig bestaan van de zaak. Twintig medewerkers en de familie worden op de foto gezet. Tussen de bloemen zit de latere opvolger Piet Hoefsloot (jr.)
In 1940 bezetten de Duitsers Nederland. De Burgerwacht in Arnhem, waarvan Piet Hoefsloot sr. commandant was, werd verboden. Piet Hoefsloot sr. werd gearresteerd en in 1942 gefusilleerd op Fort bij Rhijnauwen. Deze foto met het hele gezin is genomen op de binnenplaats van de gevangenis in Scheveningen.
In september 1944 probeerden geallieerde troepen na een luchtlanding om de brug in Arnhem te veroveren. Dat mislukte, ondanks harde gevechten rond de brug. In de binnenstad leidde de strijd tot veel schade. Ook de meubelwinkel aan de Bakkerstraat werd niet gespaard.
Na de oorlog opende de nieuwe winkel aan het Gele Rijders Plein in Arnhem. In deze periode liet Piet zich inspireren door het Nederlandse merk Pastoe, dat in 1948 voor het eerst een lijn moderne meubels presenteerde. De eenvoud van deze meubels, het minimalistische, sprak Hoefsloot enorm aan.
Op 1 april 1958 kwam er een nieuwe uitbreiding. Hoefsloot opende een vestiging aan de Burchtstraat in Nijmegen. Een galerij van winkels, waarvan Hoefsloot er vier huurde.
Op 18 augustus 1972 opende Piet Hoefsloot Mobiel de deuren. Een nieuw concept: 'meeneemmeubelen'. Om het onderscheid duidelijker te maken met Piet Hoefsloot werd de naam later veranderd in ‘Mobiel’. Ook de beddenverkoop ging hier van start. Het Mobiel avontuur duurde tot 1984.
Een bijzonder jaar was 1981. De zaak bestond 100 jaar! Piet nam afscheid als directeur van Piet Hoefsloot BV. Hij werd zestig en wilde de zaken op wat afstand volgen en zijn aandacht richten op andere bezigheden. Zo maakte hij ook ruimte voor de 4e generatie.
De volgende generatie op het toneel. De broers Paul & Bart Hoefsloot kregen de leiding over het bedrijf. Paul als technisch directeur, en Bart als commercieel directeur. De broers vulden elkaar goed aan. Joop ten Broeke stond aan hun zijde als financieel directeur.
In 1992 opende de eerste Ligne Roset winkel in Nederland. Het Franse meubelmerk was onderdeel van de collectie op het Gele Rijders Plein.
In 2006 verhuist de meubelzaak van het Gele Rijders Plein naar het Velperplein. Door maatregelen van de gemeente Arnhem kunnen klanten niet meer parkeren op het Gele Rijders Plein en is de loop eruit.
In 2010 zijn beide winkels van Arnhem en Nijmegen verhuisd naar één locatie op het bedrijventerrein de Aam in Elst. Een perfecte plek voor een showroom met meer vierkante meters, en goed bereikbaar vanaf de snelweg.
De visie van het familiebedrijf wordt nog steeds voortgezet. Inmiddels staat de 5e generatie, Paul Hoefsloot, aan het roer van het bedrijf. De collectie bestaat uit originele en tijdloze ontwerpen, met de nadruk op Nederlands design. Merken zoals Pastoe, Thonet en Gispen zitten al meer dan 50 jaar in de collectie. Er zijn ook veel andere merken bijgekomen zoals; Arco, Artifort, Castelijn, COR, Gelderland, Leolux, Montis en Vitra.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Wij maken onze eigen keuze in collecties die nationale en internationale fabrikanten op de markt brengen, waarbij de nadruk ligt op originele en tijdloze ontwerpen.
Kwaliteit is hét criterium voor de merken die we kiezen voor onze collectie. Kwaliteit in alle facetten: design, materialen, duurzaamheid, detaillering, productie, afwerking en nazorg.